Rizlan

Kadar Penembusan Takaful ‘Masih Rendah Pada 5.2%’

Industri takaful di Malaysia mempunyai peluang yang besar untuk berkembang kerana kadar penembusan masih rendah pada 5.2% daripada keluaran dalam negara kasar (KDNK).

Pengerusi Persatuan Takaful Malaysia Ahmad Rizlan Azman (gambar) berkata kadar penembusan yang rendah takaful di negara ini adalah disebabkan oleh kurangnya kesedaran mengenai produk takaful berkaitan serta isu kemampuan, terutama di kalangan segmen yang lebih rendah masyarakat.

“Dengan kadar penembusan rendah sebanyak 5.2% daripada KDNK pada tahun 2014 dan demografi golongan muda, peluang pertumbuhan pasaran yang belum diterokai oleh sektor insurans dan takaful adalah besar.

“Kita juga perlu memikirkan cara-cara inovatif untuk menembusi pasaran yang kurang diberi bagi produk takaful yang berkaitan. Satu kadar pertumbuhan sebanyak 12% -13% untuk pasaran takaful tahun ini adalah mungkin, walaupun kelembapan ekonomi, “kata beliau pada majlis pelancaran laporan Takaful Dynamics Malaysia di luar Forum Ekonomi Islam Sedunia ke-11 semalam.

Laporan Takaful Dynamics Malaysia telah dibangunkan bersama oleh Persatuan Takaful Malaysia dan Ernst & Young (EY) Malaysia. Ia adalah ringkasan pusat pertama di negara ini mengenai insurans Islam.

Menurut laporan itu, segmen takaful di Malaysia telah menyaksikan kadar 12.4% untuk kompoun pertumbuhan tahunan (CAGR) dalam tempoh lima tahun yang lalu, berbanding CAGR insurans konvensional sebanyak 7.8% dalam tempoh yang sama.

Produk takaful menyaksikan sumbangan bersih sebanyak RM6.3 bilion atau 13% daripada bahagian pasaran, manakala segmen insurans konvensional mencatatkan RM42.5 bilion.

Rakan kongsi EY Malaysia Brandon Bruce Sta Maria berkata dalam jangka sederhana hingga jangka panjang, potensi pertumbuhan bagi industri takaful akan bergantung kepada keupayaan untuk meneroka pasaran yang kurang dan meningkatkan kesedaran pengguna terhadap kesedaran takaful.

WA

Whatsapp Kami

Sumber

Published by

Solleh

Solleh adalah Pengurus Unit di Great Eastern Takaful yang mempunyai sistem untuk membantu anda membina agensi takaful anda sendiri. Selain itu, beliau aktif dalam social entreprenuer sebagai Pengerusi, Persatuan Kebajikan Projek Iqra' SeMalaysia yang membantu membaiki tahap pendidikan dan kebajikan kanak-kanak dan remaja yang yang kurang berkemampuan di rumah kebajikan atau komuniti setempat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *